Hoe kies je de beste domeinnaam voor je website?

Net als de naam voor een fysieke winkel of product, is de domeinnaam voor je website een belangrijke keuze die je moet maken. Waar moet je opletten bij het kiezen van een goede domeinnaam?

Hoe kies je de beste domeinnaam voor je website?

Een goede domeinnaam voldoet aan de volgende eigenschappen:

 • Is herkenbaar en makkelijk te onthouden
 • is makkelijk te spellen en te schrijven
 • Is niet te lang
 • Geeft in de naam al aan wat je kunt verwachten als bezoeker

Het zijn simpele vuistregels, maar in de praktijk blijkt het kiezen van een goede domeinnaam toch lastiger dan gedacht. Je domeinnaam later veranderen is mogelijk, maar typisch een gevalletje, voorkomen is beter dan genezen. Lees deze tips en voorkom het maken van beginnersfouten bij het kiezen van je perfecte domeinnaam.

Penisland.net, Choosespain.com of Bendover.com?

Je kent ze vast wel. Domeinnamen die, hoe goed bedoeld ook verzonnen, uiteindelijk toch een beetje “anders” overkomen als je hem tegenkomt of intypt op internet.
Zo gaat de bovengenoemde website penisland.net niet over een land vol met...nee...Dit is een website over handgemaakte pennen, ballpoints. De makers van de website Choose Spain bedoelden niet, vrij vertaald, “kies pijn” en zag Ben Dover ook zeker iets anders voor zich bij het aanschaffen van zijn domeinnaam.

Het kan zo snel onbedoeld fout gaan. Domeinnamen die constant verkeerd worden gespeld, waardoor bezoekers niet bij jouw website uitkomen. Domeinnamen met fancy en trendy tekens (een 3 voor e, 4U etc) of domeinnamen die zo lang zijn dat het intypen bijna gelijk staat als het schrijven van een blog artikel over domeinnamen.

Kies je domein extensie verstandig: .nl of .com?

Heb je een Nederlandse website, die voornamelijk in Nederland actief is, kies dan om te beginnen ook voor een .nl domein. In de Nederlandse zoekresultaten van bijvoorbeeld Google krijgen .nl domeinnamen voorrang. Richt je je dus op de Nederlandse markt dan is een .nl domein de beste keus. Is je website een internationale webshop of richt je je niet alleen op Nederlandse lezers dan is .com een goede keuze of als alternatief een .eu extensie.

Voor een gespecialiseerde website kun je overwegen om naar relatief nieuwe TLD (top level domains) extensies te kijken als .travel, .coffee, .bike etc.

Tips voor het kiezen van een goede domeinnaam

Wat wordt jouw perfecte domeinnaam? Een goede domeinnaam is herkenbaar, is niet te lang en kan makkelijk worden gespeld. Wat heb je eraan als je domeinnaam super cool oogt of klinkt maar mensen kunnen hem niet onthouden of spellen?

Onze tips

 • Herkenbaar

  Je domeinaam is ideaal gekozen als iemand je domeinnaam voor het eerst hoort of ziet en meteen begrijpt waar de website over gaat.

 • Kort en krachtig

  Over het algemeen genomen is een korte domeinnaam handiger. Kort is vaak simpel dus makkelijk te onthouden en de kans op typefouten is kleiner. Een uitzondering zou kunnen zijn: ikwilmijnautoverkopen.nl, hoewel wat langer voldoet deze domeinnaam aan alle andere vuistregels.

 • Makkelijk te spellen

  Perfume4u.nl of parfumvoorjou.nl, welke zou vaker suc6 hebben denk je?

 • Voorkom koppelteken en getallen

  Een koppelteken wordt vaak vergeten en is lastiger te communiceren (parfum streepje voor streepje jou?) Bij getallen weet iemand niet of het nu een 3 of drie in de domeinnaam moet zijn.

 • Wees niet te creatief

  Perfume4u of perfumeforyou? Hippe 3'tjes in plaats van e'tjes of O en 0 met elkaar wisselen? In het algemeen geldt: niet doen!

 • Gebruik geen gratis websitemaker

  Gratis website maken? Het klinkt leuk maar om goed gevonden te worden gaat dat niet werken met www.parfumvoorjou.jimdosite.com of www.grotematenkleding.wordpress.com. Jouw site wordt in zulke gevallen geplaatst op een SUB domein. Deze worden een stuk moeilijker gevonden.

 • Enkelvoud / meervoud

  Over het algemeen geldt: bied je producten/diensten per stuk aan hou dan zoveel mogelijk enkelvoud aan, in andere gevallen meervoud. Schaf eventueel, indien mogelijk, beide aan en laat meerdere domeinnamen linken (redirecten) naar 1 hoofdadres.

Wat kost een domeinnaam en waar koop je een domeinnaam?

Een .nl domeinnaam kost per jaar ongeveer € 10,00. Andere extensies kunnen een stuk duurder uitvallen. Een . travel domeinnaam kan je algauw € 125,00 per jaar kosten.
Je koopt een domeinnaam bij een hosting provider. Vaak koop je je domeinnaam bij dezelfde partij waar je ook je hosting pakket afneemt. Je hoeft dan zelf niets in te stellen en je website installatie linkt automatisch naar je domeinnaam.
Bij veel hosting bedrijven of “zelf website bouwen” aanbieders wordt er een domeinnaam meegeleverd. Let altijd wel op de kleine lettertjes! Vaak moet je het 2e jaar namelijk wel betalen voor de domeinnaam. Ook kan het bedrag wat je moet betalen voor een .nl domeinnaam erg hoog zijn na het “gratis” jaar.

Het is heel goed mogelijk om domeinnamen bij een andere partij dan je hoster aan te schaffen en onder te brengen. Dit kan voordeliger zijn. Wel moet je er dan opletten dat je je domeinnaam kunt verwijzen (redirecten) naar je website installatie oftewel je hostingpakket. Je moet hiervoor de mogeijkheid hebben om de DNS records te kunnen aanpassen. Enige technische kennis is daarbij wel prettig.

Domeinnamen registreren

Alle tips gelezen? Heb je de perfecte naam gevonden? Kijk dan op een domeinnaam checker of deze nog vrij is. Elke domeinnaam is namelijk uniek. Er mag er dus maar 1 van zijn.
Is de gekozen domeinnaam nog vrij? Dan kun je deze registreren bij een hostingpartij. De oplevering duurt meestal ongeveer 24 uur en daarna kun je starten met de bouw van je nieuwe website!

Domeinnaam verhuizen

Is een domeinnaam niet meer vrij? Met bijna 6 miljoen reeds geregistreerde .nl domeinnamen is die kans natuurlijk aanwezig. Je kunt in zo'n geval overwegen om de huidige eigenaar te contacteren en deze te vragen het domein aan jou te verkopen. Je kunt de eigenaar van een domeinnaam opzoeken via SIDN, de Nederlandse toezichthouder voor domeinnamen. Hou er rekening mee dat de kosten voor de domeinnaam in zulke gevallen aanzienlijk hoger kunnen uitvallen. Stemt de persoon in met de verkoop aan jou? Dan ontvang je een verhuistoken, een code, waarmee je de domeinnaam kunt verhuizen naar jouw hosting provider en op jouw naam kunt zetten.
Je kunt ook proberen een zo goed mogelijk alternatief te verzinnen. Hou dan wel onze tips voor het kiezen van een goede domeinnaam in je achterhoofd.

Domeinnaam redirecten

Heb je een naam gekozen waarbij de kans aanwezig is dat mensen hem toch verkeerd kunnen spellen, horen of intypen? Overweeg dan om meerdere, op elkaar lijkende, domeinnamen aan te schaffen. Verschillende domeinnamen kun je doorverwijzen naar 1 hoofd (primair) domein. Dit noemen we redirecten. Je voorkomt op deze manier ook dat concurrenten aan de haal kunnen gaan met een domeinnaam die erg op de jouwe lijkt.