Shared Hosting: de verschillen en waar opletten?

Een shared hosting pakket is voor de meeste website eigenaren een goede keuze. Toch valt het niet altijd mee om een keuze te maken in het oerwoud aan aanbieders. Wat betekenen de verschillen en waar moet je opletten?

Shared Hosting: de verschillen en waar opletten?

Shared hosting specificaties uitgelegd

Voor veel websites is een shared hosting pakket een prima keuze. De kosten zijn per maand redelijk en de prestaties, bij een goede hosting provider, afdoende voor veel websites.

Toch valt het niet altijd mee om een keuze te maken in het oerwoud aan aanbieders en specificaties die om je oren vliegen. Tussen shared hosting aanbieders zitten grote verschillen. In specificaties en in kwaliteit. En waarin is Managed WordPress hosting anders dan “gewone” hosting of reseller hosting?

Shared hosting: hoeveel harde schijf ruimte heb ik nodig?

Binnen het hosting pakket installeer je het CMS van je website. Met het CMS bouw je pagina's op en vul je deze met teksten en foto's, zodat er een website ontstaat. Het is dan natuurlijk belangrijk dat je genoeg harde schijf ruimte hebt om het CMS, de teksten en foto's etc. kwijt te kunnen. Hoeveel ruimte je nodig hebt is sterk afhankelijk van de grootte van je website en de inhoud van je pagina's. Een website met 10 pagina's tekst en hier en daar een foto heeft minder ruimte nodig dan een website met 200 pagina's die bol staan van (product) afbeeldingen.

Maak je back-ups die worden bewaard binnen het hosting pakket? Dan heb je daar harde schijf ruimte voor nodig.

Daarnaast werken veel CMS'en met een database. In de database wordt veel data bewaard. Deze data zorgt ervoor dat als een webpagina wordt opgeroepen, deze getoond wordt. Met alle stukjes tekst, foto's, knoppen, formulieren etc. die bij die pagina horen. Ook daar is harddisk ruimte voor nodig.

Voorbeelden van websites versus harddisk ruimte:

  • Een website met 10 pagina's tekst en foto's, een database en ruimte voor een back-up heeft voldoende aan 500MB schijfruimte

  • Een webshop met 500 producten en 30 pagina's gaat richting de 2,5 GB aan harddisk ruimte

  • Een webshop die eMsWeb heeft gebouwd met WordPress/WooCommerce en 15.000 producten in de winkel, neemt ongeveer 10 GB in beslag

Dataverkeer: Wat is het? Hoeveel heb je nodig?

Dataverkeer is het verbruik van data van je website naar de verschillende bezoekers. Elke keer dat jouw website wordt bezocht moet er data naar die bezoeker worden verstuurd.

Rekenvoorbeeld benodigde dataverkeer website:

Zijn jouw webpagina's (met alle teksten en foto's) gemiddeld 1MB groot, wordt je website 5 keer bezocht en bekijkt elke bezoeker 3 pagina's?
Dan is het dataverkeer van die dag: 15MB (5x3x1).
Gebeurd dit gedurende de maand elke dag dan is je dataverkeer voor die maand totaal: 450MB (30 dagen x 15MB).

Het benodigde dataverkeer is sterk afhankelijk van het aantal bezoekers en de grootte van je pagina's. Voor een gemiddelde MKB website zit je met 5-10 GB dataverkeer per maand in de goede richting.

E-mail bij shared hosting pakket:

Als je een website host dan is een prettige bijkomstigheid dat je de beschikking krijgt over een e-mailadres met je domeinnaam. Heb je een website met de naam www.emsweb.nl dan heb je ook de mogelijkheid om info/contact/verkoop@emsweb.nl als e-mailadres te gebruiken.

De kwaliteit van de e-mail service van de hosting providers verschilt sterk. E-mail is lastig te beheren met alle spam die tegenwoordig verstuurd wordt. Hoe gaat de hoster daarmee om? Hoeveel e-mails mag je per uur versturen? Hoe groot is de mailbox en hoeveel adressen mag je aanmaken. Omdat veel hosters e-mail niet als prioriteit zien zou je kunnen overwegen om een dienst als Gsuite van Google te overwegen als e-mail belangrijk voor je is bij het runnen van je (e-commerce) website,

Overige optie's van shared hosting aanbieders

Naast de schijfruimte en het dataverkeer zijn er nog andere zaken die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze voor een shared webshosting pakket.

Een SSL certificaat bijvoorbeeld (zou standaard moeten zijn) en een stukje veiligheid. Wordt er een firewall meegeleverd? Is er een beleid tegen DDoS aanvallen? Draait er antivirus software mee? Hoe zit het met back-ups?

Wat is het verschil tussen standaard hosting, reseller hosting en (managed) WordPress hosting

Standaard hosting

Bij “gewone” shared hosting is er vaak de mogelijkheid om zelf te kiezen welk CMS je wilt installeren. Dus of je nu een website met WordPress of Joomla wilt bouwen, de keuze is aan jou. Via een dashboard kun je met een paar klikken de software die je wilt installeren. Vaak met een pakket als Installatron of Softaculous, die dan worden meegeleverd.

(Managed) WordPress hosting

Omdat WordPress erg populair is (30% van alle websites wereldwijd zijn gebouwd met WordPress) zijn er ook hosting pakketten speciaal (en alléén) voor WordPress ingericht.
Vaak installeer je met 1 klik WordPress of is dat zelfs al voor je gedaan. Ook is een WordPress hosting pakket geoptimaliseerd voor WordPress. Dit zorgt vaak voor betere prestaties en een hoger veiligheidsniveau.
Nog een stapje verder zijn de Managed (WordPress) Hosting pakketten. Bij dit soort pakketten worden de updates en beveiliging van het CMS en vaak ook back-ups voor je verzorgd. Je betaald voor deze pakketten wat meer, maar je bent verzekerd van een goed draaiend CMS en dus website.

Reseller hosting

Een reseller hosting pakket houdt in dat je zelf meerdere websites op 1 hostingpakket kunt installeren. Je kunt meerdere databases naast elkaar inzetten en je hebt vaak wat meer beheermogelijkheden. Dit kan handig zijn als je websites bouwt voor klanten of zelf meerdere websites beheert. Als je zelf hoster wilt worden (doorverkopen) dan kan een reseller hosting pakket ook uitkomst bieden.

Het kiezen van het juiste shared hostingpakket, onze tips:

Belangrijk is om vooraf te weten welk CMS je wilt gaan gebruiken. Wil je de vrijheid om met meerdere CMS'en aan de slag te kunnen of uit te proberen? Zorg er dan voor dat je bij je hosting provider van je keuze, de vrijheid hebt om verschillende CMS'en te kunnen installeren. Vaak herken je deze pakketten aan Installatron of Softaculous die dan worden meegeleverd.

Wil je met WordPress aan de slag? Dan kan het lonen om voor een premium WordPress hoster te gaan. Performance en veiligheid zijn dan vaak van een hoger niveau en het onderhoud wordt vaak voor je gedaan.

Méér hoeft niet altijd beter te zijn!

Staar je bij de keuze voor een hosting provider niet blind op één goede specificatie zoals de hoeveelheid harddisk ruimte. Meer dan 5GB is voor veel sites niet nodig en wat heb je aan 30GB harddisk ruimte als je website vervolgens alle overige resources moet delen met 500 gebruikers? Of als je maandelijkse fair use dataverkeer toch niet toereikend is en je moet hiervoor fors bijbetalen?

Zoek, bij het vinden naar een hosting provider, naar een goede balans. Specificaties zijn belangrijk, maar ook zaken als support voor het geval er iets misgaat met je website. Neem vooraf eens contact op en kijk hoe snel men reageert. Zijn ze telefonisch bereikbaar of alleen per e-mail?