Wat heb je nodig om zelf een website te maken?

Het is zover...De tijd om je eigen website, blog of webshop te bouwen, is aangebroken. Je wilt zelf aan de slag met het maken van je website, maar hoe bouw je een website en wat heb je nodig om zelf een website te maken?

Wat heb je nodig om zelf een website te maken?

Om zelf je website te kunnen maken, heb je 3 dingen nodig:

Een domeinnaam

(een adres voor je website, het websiteadres, of de url genoemd)

Hosting

(ruimte op een computer waarop je website is geïnstalleerd)

Een CMS

(een systeem om websites mee te maken en te beheren)

Met deze 3 basisonderdelen kun je zelf een website maken. Waar je wat voor nodig hebt lichten we hieronder per onderdeel verder toe. Je kunt vervolgens meer lezen over hoe je de beste domeinnaam kiest en wat het juiste hostingpakket voor jouw website is.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is feitelijk niets meer dan een adres op internet. Typ je een domeinnaam in een internetbrowser, dan kom je terecht op de website waaraan dit domein is gekoppeld. Zonder domeinnaam heb je ook geen website die te bezoeken is. Zo simpel zou je het kunnen stellen.
Vergelijk een domeinnaam met een winkeladres in een willekeurige stad. Weet je het adres? Dan kom je bij de winkel uit.

Hoe wordt een domeinnaam opgebouwd?

Een domeinnaam begint met https:// gevolgd door www en eindigt met een punt en een landcode. Bijvoorbeeld:

https://www.emsweb.nl

Https (Hypertext transport protocol secure) is het protocol, zeg maar de afspraak, waar binnen verschillende apparaten met elkaar samenwerken. WWW staat voor World Wide Web, met andere woorden: de afdeling van het internet waarbinnen gezocht wordt, mijnwebsite is de naam en .nl, is de landcode (meestal) waar de website te vinden is, ook wel TLD (Top Level Domain) genoemd. Dit samen met een stuk techniek erachter, zorgt ervoor dat als je de domeinnaam van een website intoetst in je internetbrowser, deze “snapt” welke website het moet zijn en waar deze te vinden is.

Wil je zelf een website maken, dan heb je dus een domeinnaam nodig. Wil je weten wat een domeinnaam kost en waar je deze koopt? We geven daarop antwoorden en meer tips in: Hoe kies je de beste domeinnaam voor je website?

Wat is (web)hosting?

Als je de domeinnaam vergelijkt met het adres van een fysieke winkel, dan kun je hosting vergelijken met het winkelpand waarvoor je huur betaalt. Met hosting huur je daarentegen geen pand, maar een stukje van een computer (webserver), harddisk ruimte om bijvoorbeeld je afbeeldingen op te kunnen slaan. Maar ook een stukje rekenkracht. Denk hierbij aan processor(en) en intern geheugen.

Dit stukje serverruimte kun je gebruiken om software op te kunnen installeren om een website mee te kunnen maken (CMS) en om bestanden op te kunnen slaan (denk aan teksten en foto's). Je website wordt met hosting voor iedereen bereikbaar en je kunt er e-mail mee versturen en ontvangen.

Theoretisch zou je je eigen pc thuis kunnen gebruiken om je website te hosten. Naast het feit dat deze computer dan wel 24/7 aan moet staan (immers zodra je de pc uitzet is je website niet meer bereikbaar), moet je internetverbinding (upload) voldoende zijn om alle verzoeken (bezoekers van je website) te kunnen afhandelen. Een website thuis hosten gebeurt in de praktijk vrijwel nooit, vanwege de hoge kosten en het lastige beheer van een webserver.

Er zit veel verschil in de kwaliteit van hosting. Ook zijn er heel veel verschillende typen hosting die worden aangeboden. Waar moet je opletten bij het kiezen van een hosting provider? En wat is een goede hoster?

Wat is een CMS?

Om een website te maken heb je software nodig, dit noemen we een CMS (Content Management System). Je kunt een CMS zien als bijvoorbeeld Word. Word gebruik je om een brief te schrijven, een CMS om een website mee te maken.

Er zijn verschillende CMS systemen verkrijgbaar, waarvan WordPress de bekendste en meest gebruikte ter wereld is. Maar ook andere systemen zoals Joomla, Drupal, Magento of Typo3 zijn bekende systemen om websites mee te maken.

Elk CMS werkt op een eigen wijze. Het ene systeem is makkelijker om mee te starten dan het andere. Ook zijn er CMS'en die ontwikkelt zijn met een specifiek doel (hoge veiligheid of e-commerce). Zo is er voor een ieder wat wils.

Vanuit de instellingen in het dashboard van je hosting partij kun je een CMS installeren. Bij sommige hosters kun je kiezen uit meerdere CMS'en die je kunt installeren. Bij andere hosting partijen kun je bijvoorbeeld alleen WordPress installeren. Soms is de installatie van een CMS een kwestie van 1 klik, in andere gevallen kan het ook een wat uitgebreider proces zijn.

Als het CMS is geïnstalleerd, kun je beginnen met de bouw van je website. Afhankelijk van het gekozen CMS kun je pagina's of artikelen gaan aanmaken en installeer je extra plug-ins of modules voor meer functionaliteit op je website.

Welke CMS'en zijn er? Wat is een goed CMS? Lees meer over de verschillen en antwoorden op deze vragen zodat je een goede keuze kunt maken voor een CMS voor jouw website.