Artikel gewijzigd op 30-03-2020

Net als de naam voor een fysieke winkel of merk, is de domeinnaam een belangrijke keuze die je moet maken voor een website.
De domeinnaam is het internet adres waarop jouw site te vinden is. Een goed websiteadres wordt eenvoudiger en vaker bezocht, dus hoe kies je de beste domeinnaam voor je website?

Hoe kies je de beste domeinnaam voor je website header

Een goede domeinnaam voldoet aan de volgende eigenschappen:

  • 1 Is herkenbaar en makkelijk te onthouden
  • 2 is makkelijk te spellen en te schrijven
  • 3 Is niet te lang
  • 4 Geeft in de naam al aan wat je kunt verwachten als bezoeker

Het zijn op zich simpele vuistregels, maar in de praktijk blijkt het kiezen van een goede domeinnaam toch lastiger dan gedacht.
Je domeinnaam later veranderen is natuurlijk mogelijk, maar typisch een gevalletje, voorkomen is beter dan genezen. Lees onze tips en voorkom het maken van beginnersfouten bij het kiezen van de beste domeinnaam voor jouw website.

Penisland.net, Choosespain.com of Bendover.com?

Je kent ze vast wel. Domeinnamen die, hoe goed bedoeld ook verzonnen, uiteindelijk toch een beetje “anders” overkomen als je hem tegenkomt of intypt op internet.
Zo gaat de bovengenoemde website penisland.net niet over een land vol met...nee...Dit is een domein voor het bedrijf Pen Island die handgemaakte pennen, ballpoints, maakt.
De makers van de website Choose Spain bedoelden niet, vrij vertaald, “Kies pijn” en zag Ben Dover ook zeker iets anders voor zich, bij het aanschaffen van de domeinnaam voor zijn website.

Heb je een domeinnaam voor je website bedacht? Typ deze dan ook eens in en kijk of er geen rare combinatie van letters ontstaat, zodat je voorkomt dat de naam visueel heel anders overkomt dan je bedoeling is.

Het kan onbedoeld heel snel fout gaan

Domeinnamen die constant verkeerd worden gespeld, waardoor bezoekers niet bij jouw website uitkomen, zijn uiteraard ongewenst.
Spelfouten komen vaak voor bij domeinnamen met fancy en trendy tekens (een 3 in plaats van een e of 4U, etc.). Als je bij het noemen van je domeinnaam moet uitleggen hoe deze moet worden gespeld, is het eigenlijk al een gemiste kans.

Ook een domeinnaam die zo lang is dat het intypen ervan, bijna gelijk staat aan het schrijven van een blog artikel over domeinnamen, is over het algemeen geen goede keuze.
Lange domeinnamen zijn vaker niet dan wel een goed idee, omdat de kans op een typefout heel snel is gemaakt. Een uitzondering kan een domeinnaam zijn, die makkelijk is en bestaat uit een volledige zin. Bijvoorbeeld: ikwilmijnautoverkopen.nl

Kies je domein extensie verstandig: .nl of .com?

Heb je een Nederlandse website, met voornamelijk bezoekers uit Nederland, kies dan om te beginnen ook voor een domeinnaam met de .nl extensie.
In de Nederlandse zoekresultaten van zoekmachines als bijvoorbeeld Google, krijgen .nl domeinnamen namelijk voorrang.
Richt je je dus op de Nederlandse markt dan is een .nl domein extensie de beste keus.

Is je site daarentegen een internationale webshop of richt je je niet alleen op Nederlandse lezers en klanten, dan kan een .com extensie een goede keuze zijn. Goede alternatieven voor dit type sites zijn de .eu of de .info extensie. Ben je een stichting of non-profit dan kan de daarvoor bedoelde .org extensie een goede afweging zijn.

Voor gespecialiseerde websites en webshops in bepaalde niches kun je kijken naar de relatief nieuwe TLD (top level domains) extensies zoals .travel, .coffee, .bike etc. Hou rekening dat de jaarlijkse kosten voor deze extensies over het algemeen een stuk hoger liggen dan een .nl of .com domein extensie.

Tips voor het kiezen van de beste domeinnaam voor jouw website

Om de beste domeinnaam voor jouw website te kiezen hebben we de volgende tips voor je op een rijtje gezet:

  • Herkenbaarheid

    Je domeinnaam is perfect gekozen als iemand je domeinnaam voor het eerst hoort of ziet en meteen begrijpt waar de website over gaat of wat er in de webshop wordt verkocht.

  • Kort en krachtig

    Over het algemeen genomen is een korte domeinnaam handiger. Kort is vaak simpel dus makkelijk te onthouden en de kans op typefouten is kleiner. Een uitzondering zou kunnen zijn: ikwilmijnautoverkopen.nl, hoewel deze wat langer is, voldoet deze domeinnaam desondanks wel aan alle andere vuistregels.

  • Makkelijk te spellen

    Perfume4u.nl of parfumvoorjou.nl. Welke zou vaker suc6 hebben denk je?

  • Voorkom koppelteken en getallen

    Een koppelteken wordt vaak vergeten en is lastiger te communiceren (parfum streepje voor streepje jou?) Bij getallen weet iemand niet of het nu een "3" of "drie" in de domeinnaam moet zijn.

  • Wees niet te creatief

    Perfume4u.com of perfumeforyou.com? Hippe 3'tjes in plaats van e'tjes of O en 0 met elkaar wisselen? In het algemeen geldt: niet doen!

  • Enkelvoud / meervoud

    Over het algemeen geldt: bied je je producten/diensten per stuk aan hou dan zoveel mogelijk enkelvoud aan, in andere gevallen meervoud. Schaf eventueel en indien mogelijk, beide aan en link (redirecten) de verschillende domeinnamen naar 1 hoofdadres.

  • Alternatieve domein extensies

    Veel domeinnamen zijn al geregistreerd. Heel vervelend als je de perfecte domeinnaam hebt bedacht en de domeinnaam met .nl is al in gebruik. Bekijk in zulke gevallen ook eens de beschikbaarheid van een domein met een andere extensie (.eu/.info). Dit kan een betere oplossing zijn dan de naam op creatieve manieren aan te passen. Als je hiervoor kiest, let dan uiteraard wel op dat je geen inbreuk maakt op andere merknamen.

Gebruik geen gratis website maken pakketten

Gratis website maken? Het klinkt leuk, maar als je goed gevonden wilt worden, gaat dat niet werken met dit soort pakketten. Je kunt deze dus het beste links laten liggen.
Je website wordt bij deze pakketten geïnstalleerd op een subdomein: www.parfumvoorjou.jimdosite.com of www.grotematenkleding.wordpress.com.
Subdomeinen worden minder goed opgenomen in de zoekresultaten en dus een stuk moeilijker gevonden. Daarnaast staat het natuurlijk ook een stuk minder professioneel!

Domeinnamen registreren

Alle tips gelezen en heb je de perfecte domeinnaam voor je site bedacht? Dan wordt het tijd om te bekijken of deze nog vrij is.

De beschikbaarheid van domeinen controleer je via een domeinnaam checker. Elke domeinnaam moet namelijk uniek zijn. Er mag en kan er dus maar 1 van zijn.

Is de gekozen domeinnaam nog vrij? Dan kun je deze registreren bij een hostingpartij. De oplevering duurt ongeveer 24 uur. Dit noemen we propageren en staat voor de tijd die nodig is om het op het hele internet door te voeren dat er een nieuw adres bestaat. Zodra de oplevering gereed is, kun je starten met de installatie en bouw van je nieuwe website binnen het hosting pakket.

Domeinnaam verhuizen

Is je domeinnaam niet meer vrij? Met meer dan 6 miljoen reeds geregistreerde .nl domeinnamen is die kans natuurlijk aanwezig. Je kunt in zo'n geval overwegen om de huidige eigenaar te contacteren en deze te vragen het domein aan jou te verkopen. Je kunt de eigenaar van een domeinnaam opzoeken via SIDN, de Nederlandse toezichthouder voor domeinnamen.
Hou er rekening mee dat de kosten voor de domeinnaam in zulke gevallen aanzienlijk hoger kunnen uitvallen. Stemt de persoon in met de verkoop aan jou? Dan ontvang je een verhuistoken, een code, waarmee je de domeinnaam kunt verhuizen naar jouw hosting provider en op jouw naam kunt zetten. Deze code heb je ook nodig als je van hosting provider wilt veranderen.

In plaats van een domeinnaam overnemen, kun je ook proberen om een zo goed mogelijk alternatief te verzinnen. Hou dan wel onze tips voor het kiezen van een goede domeinnaam in je achterhoofd.

Domeinnaam redirecten

Heb je een naam gekozen waarbij de kans toch aanwezig is dat mensen hem verkeerd kunnen spellen, horen of intypen?

Overweeg dan om meerdere, op elkaar lijkende, domeinnamen aan te schaffen. De verschillende domeinnamen kun je vervolgens allemaal doorverwijzen naar 1 hoofd (je primaire) domein. Dit noemen we redirecten.

Je kunt deze methode ook gebruiken om te voorkomen dat concurrenten aan de haal kunnen gaan met een domeinnaam die erg op de jouwe lijkt, waardoor bezoekers niet op jouw website terechtkomen.

Om een domeinnaam te kunnen redirecten is het noodzakelijk dat je de DNS records kunt aanpassen. Let hierop als je de domeinen aanschaft bij een provider.

Wat kost een domeinnaam en waar koop je een domeinnaam?

Voor een .nl/.com/.info domeinnaam liggen de gemiddelde prijzen per jaar ongeveer rond de € 15,00.

Andere extensies kunnen een stuk duurder uitvallen. De kosten voor een .travel domeinnaam komt bijvoorbeeld al snel op € 125,00 per jaar.

Je koopt een domeinnaam bij een hosting provider. Vaak koop je je domeinnaam bij dezelfde partij waar je ook je hosting pakket afneemt. Je hoeft dan zelf niets in te stellen en je website installatie linkt automatisch naar je domeinnaam.

Bij veel hosting bedrijven of “zelf website bouwen” aanbieders wordt er een domeinnaam meegeleverd. Let altijd wel op de kleine lettertjes! Vaak moet je voor het 2e jaar namelijk wel betalen voor de domeinnaam. Ook kan het bedrag wat je moet betalen voor bijvoorbeeld een .nl domeinnaam erg hoog zijn na een “gratis” jaar.

Het is heel goed mogelijk om domeinnamen bij een andere partij dan je hoster aan te schaffen en onder te brengen. Dit kan voordeliger zijn. Wel moet je er dan opletten dat je je domeinnaam kunt verwijzen (redirecten) naar je website installatie, oftewel je hostingpakket. Er moet dan bij de domeinnaam de mogeijkheid worden geleverd om de DNS records aan te kunnen passen. Enige technische kennis is hiervoor echter wel vereist en voor deze mogelijkheid betaal je in de regel ook wat extra.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.