Artikel gewijzigd op 24-03-2020
Wil je een website maken? Dan heb je hosting nodig. Er zijn veel verschillende hosters en providers waar je uit kunt kiezen. Welke type hosting het beste past bij jouw website of webshop, hangt af van de hoeveelheid en soort content op je website. Daarnaast spelen het aantal bezoekers en de hoogte van je budget een grote rol.
Wat is hosting en waarom je het nodig hebt
Als je zelf een website wilt maken, dan heb je naast een websiteadres (domeinnaam), een CMS nodig. CMS staat voor Content Management System en is software waarmee je een website kunt bouwen. Dit CMS moet worden geïnstalleerd op een computer. In websiteland noemen we zulke computers servers en omdat het om een website gaat, meer specifiek, een webserver.
Een bedrijf dat een webserver of een deel daarvan aan jou beschikbaar stelt noemen we een hoster (gastheer).
Wat is een (web)server?
Een webserver is net als je computer thuis.....een computer.
Uitgerust met een processor, een harde schijf, geheugen, een besturingssysteem etc. Het verschil is dat een (web)server vaak wel wat forser is uitgerust dan de PC thuis.
Zo is het heel normaal dat een server bestaat uit 8 processoren (CPU's) met elk 28 cores, terwijl je het thuis toch al heel ver schopt als je een pc of laptop hebt met 1 processor met 8 cores...
Net als thuis is de ene computer in staat om meer (en sneller) taken af te handelen dan de andere.
Dit komt onder andere door de samenstelling van de hardware. Heel veel moderne CPU's in 1 systeem presteren nu eenmaal beter dan 1 verouderde CPU. Een nieuwe (dure) laptop is nou eenmaal vaak sneller dan een oude goedkope. Dit is ook bij hosting het geval.
Verschillende soorten hosting
Hosting bedrijven kunnen hun webservers en hosting pakketten op verschillende wijze samenstellen en verdelen. Daardoor ontstaan er veel verschillende soorten hosting die worden aangeboden. Grofweg kun je de volgende varianten tegenkomen (klik om direct naar het onderwerp te springen):
- Shared hosting
- Hosting speciaal voor een bepaald CMS (WordPress hosting)
- Managed hosting
- VPS hosting
- Dedicated hosting
Ondanks de namen zijn alle typen hosting eigenlijk een vorm van shared hosting met uitzondering van, zoals de naam al aangeeft, dedicated hosting. De verschillen in kwaliteit zijn echter groot. Zo is VPS hosting ook een vorm van shared hosting maar komt qua performance meer in de buurt van dedicated hosting dan "gewone" shared hosting.
Om het verschil tussen 1 en 5 simpel te stellen:
- Als je 1 webserver neemt, dan wordt bij dedicated hosting, deze hele server voor 1 website gebruikt.
- Bij de goedkoopste vorm, shared hosting, wordt diezelfde server in stukjes verdeeld en kunnen er wel 500 websites actief op zijn.
Een webserver die in vele kleine stukjes is verdeeld noemen we Shared Webhosting. Hierbij wordt 1 server voor meerdere websites gebruikt. Elke gebruiker (website) deelt dan de beschikbare resources. Dit is vaak goedkope hosting. De 5 euro per maand hosting.
Voordelen shared hosting
- De hosting kosten per maand zijn laag.
- Het onderhoud van de server zelf worden voor je verzorgd.
- Het is vaak mogelijk om verschillende soorten software te installeren. Zo kun je WordPress, maar ook Joomla of andere CMS'en uitproberen.
Nadelen shared hosting
- Op 1 server heb je te maken met heel veel gebruikers. Een paar drukke websites kunnen dus meer resources (kracht) innemen waardoor andere websites op diezelfde server trager worden.
- Ook kan het voorkomen dat 1 website op de server gehackt wordt, waardoor andere websites ook kunnen worden besmet.
- Als 1 website veel spam verstuurd, kunnen alle websites op een zwarte lijst terechtkomen, waardoor e-mail van alle andere websites ook als spam wordt gezien.
Omdat het vaak goedkoop wordt aangeboden zijn de maatregelen die een hoster neemt op het gebied van beveiliging, back-ups en performance vaak matig of niet aanwezig.
Hoe meer gebruikers op 1 server worden ondergebracht, hoe lager de maandelijkse kosten vaak zijn. Bij een (hele) goedkope hoster weet je eigenlijk altijd dat jouw website op een server draait met heel veel andere gebruikers (soms wel 500 of meer). Wil je een professionele website met een constante performance dan is deze vorm niet aan te raden of in ieder geval niet het goedkoopste hosting pakket te kiezen.
Wat is WordPress hosting (CMS specifieke hosting)
Shared hosting speciaal ingericht voor een CMS noemen we CMS specifieke hosting. Veel voorkomende type zijn WordPress hosting of Magento hosting. De server is dan ingericht en geconfigureerd voor bijvoorbeeld alléén WordPress, zodat dit CMS perfect kan draaien, zonder rekening te hoeven houden met andere software die ook op diezelfde server moet kunnen werken.
Voordelen WordPress hosting
- Betere performance en algehele kwaliteit
- Vaak (maar niet altijd) minder gebruikers per server
- Het is makkelijk gemaakt om bijv. WordPress te installeren
- CMS afhankelijke tools (caching, back-ups) zijn vaak al voor je geïnstalleerd.
- Het onderhoud van de server zelf worden voor je verzorgd.
Nadelen WordPress hosting
- Je kunt deze hosting alleen gebruiken voor bijvoorbeeld WordPress, Joomla of Magento. Andere software kun je niet installeren.
- Op 1 server heb je te maken met meerdere gebruikers. Een paar drukke websites kunnen dus meer resources (kracht) innemen waardoor andere websites op diezelfde server trager worden.
- Ook kan het voorkomen dat 1 website op de server gehackt wordt, waardoor andere websites ook kunnen worden besmet.
- Als 1 website veel spam verstuurd, kunnen alle websites op een zwarte lijst terechtkomen, waardoor e-mail van alle andere websites ook als spam wordt gezien.
De prijs voor dit type hosting ligt gemiddeld wat hoger. Maar dit geldt ook voor de kwaliteit bij veel hosting bedrijven. Over het algemeen geldt dat deze hosting een stuk professioneler is. Uiteraard hangt een goede keuze voor deze pakketten af van de specificaties en de reputatie van de aanbieder.
Wat is Managed hosting
Managed hosting is een vorm van shared hosting speciaal ingericht voor een CMS waarbij alle updates en onderhoud aan het CMS voor je worden verzorgd. Specialisten onderhouden dus bijvoorbeeld WordPress voor je, verzorgen de updates van je plug-ins. maken back-ups en doen regelmatig audits om je website of webshop in topconditie te houden.
Het aantal gebruikers op 1 server is bij deze vorm van hosting vele malen lager waardoor de performance en het veiligheidsniveau aanzienlijk hoger is dan bij goedkopere vormen van hosting.
Voordelen managed hosting
- Betere performance en algehele kwaliteit
- Veel minder gebruikers per server
- Alle onderhoud van WordPress, plug-ins, backu-ups en beveiliging wordt uitgevoerd door specialisten. Je hebt hier zelf geen omkijken naar.
- Het onderhoud van de server zelf worden voor je verzorgd.
- Snelle en goede support
Nadelen managed hosting
- Je kunt deze hosting alleen gebruiken voor bijvoorbeeld WordPress, Joomla of Magento.
- Je kunt niet altijd zelf plug-ins of extensies toevoegen aan je CMS (managed betekent dan ook dat de hoster dit voor je kan doen)
- De prijs voor dit type hosting ligt hoger. Je betaalt bij dit type hosting voor kwaliteit, maar ook voor comfort, gemak en zekerheid. De hoster verzorgt alle onderhoud wat voor een website of webshop eigenaar veel tijd scheelt. Ook investeringen in technische kennis zijn niet nodig. Storingen, die kunnen voorkomen bij het uitvoeren van updates, worden eveneens door de hoster opgelost.
Bij eMsWeb websitebouw bieden wij deze vorm van hosting aan. Of je nu zelf je website wilt maken of een website wilt laten maken, de hosting die eMsWeb levert is altijd een managed WordPress hosting pakket.
Wat is VPS hosting
VPS staat voor Virtual Private Server. Bij een VPS wordt 1 fysieke server softwarematig onderverdeeld in een aantal virtuele servers. Hierbij krijgt elke VPS een aantal processors, geheugen en harde schijven toebedeeld, zonder dat een andere gebruiker hier invloed op heeft. Deze resources zijn dus alleen voor jou en deel je niet (sharen) met andere gebruikers.
Bij een VPS heb je zelf alle controle over de keuze van een besturingssysteem (Windows/Linux) en webhosting controle paneel (cPanel, DirectAdmin). Je bent zelf verantwoordelijk voor het beheer van de (virtuele) server, zoals updates van het besturingssysteem, de kernel en storingen. Technische kennis en ervaring als server beheerder is hierbij dan ook vereist.
Voordelen VPS hosting
- Vrijwel dezelfde performance als een dedicated server
- 1 gebruiker per (virtuele) server
- Je kunt op de server alle software installeren die je wilt
- Extra CPU's, geheugen of harde schijfruimte kun je op afstand bijplaatsen
- Bij defecten hoef je niet zelf een voeding of harde schijf te vervangen
Nadelen VPS hosting
- Technische kennis vereist. Opleiding als server beheerder is gewenst.
- Kosten liggen aanzienlijk hoger
- Je hebt geen invloed op het type hardware bij een VPS
- Het is en blijft een vorm van shared hosting, waarbij 1 server virtueel is onderverdeeld, hetzij weliswaar met veel minder risico's en vermindering van performance
Managed VPS hosting
Veel hosters die VPS'en aanbieden, bieden ook de mogelijkheid om een managed VPS af te nemen. Een server beheerder van het hosting bedrijf verzorgt tegen betaling dan de updates en onderhoud aan het besturingssysteem, de kernel en het webhosting controle paneel (cPanel, DirectAdmin). Hier vallen dan ook vaak een back-up- en beveiligingsplan onder.
Wat is een dedicated server (bare metal server)
Een dedicated server of bare metal server is wat de naam al zegt. 1 fysieke (bare metal) server helemaal voor jou alleen. Je kunt deze zelf samenstellen naar eigen wens en inzicht. Welke processor, type geheugen en en hoeveel bepaal je helemaal zelf. Alle resources zijn voor jou en alleen voor jou. De kosten zijn natuurlijk vele malen hoger en als er iets kapot gaat (een voeding, een harddisk) dan zul je vaak zelf met de schroevendraaier aan de slag moeten, tenzij je er een onderhoudscontract bij afneemt.
Een dedicated server wordt ingezet wanneer de kosten dit rechtvaardigt. Dus bij heel veel bezoekers en dito verkopen of wanneer er bijvoorbeeld extreem gevoelige informatie moeten worden gehost.
Hoe kies je de beste hosting voor je website?
De beste hosting voor je website kiezen hangt af van meerdere factoren:
Daarnaast geldt vanzelfsprekend dat nieuwe, moderne hardware beter presteert dan oude. Een goede hoster biedt webruimte aan op moderne en betrouwbare servers. Ook zal een goede hoster zijn servers niet "oversellen", oftewel teveel gebruikers/websites op 1 server toelaten, zoals gebeurd bij hele goedkope shared hosting pakketten,
Je betaalt voor kwalitatieve hosting meer, maar over het algemeen presteert je website dan ook beter. Een website die snel laadt, wordt door iedereen als prettig ervaren en wordt door Google dan ook beloond met een hogere positie in de zoekresultaten.
Snelle websites worden beloond met een hogere positie in zoekresulaten
Welke soort hosting past bij jouw website?
Afhankelijk van het type website/webshop, het aantal bezoekers en je technische kennis maak je een keuze voor het juiste hostingpakket. Veel bezoekers en websites met veel ingewikkelde functies, stellen hogere eisen aan de server en dus je hosting provider .
In het algemeen geldt dat een shared hosting pakket voor de beginner die bereid is om te leren een redelijke keuze kan zijn. Wel is het daarbij van belang om niet voor de goedkoopste aanbieder te gaan. Begint je website serieuze vormen aan te nemen? Dan kun je bij een goede hoster opschalen naar de duurdere shared hosting pakketten.
Weet je al dat je met bijvoorbeeld WordPress aan de slag wilt en heb je geen tijd of zin om het hele wiel helemaal zelf uit te vinden, ga dan voor WordPress hosting. Veel zaken zijn dan al voor je geregeld en de kwaliteit ligt over het algemeen ook direct veel hoger.
Ben je iemand met een goed lopende webshop of druk blog? Wil je maximale zekerheid en weinig tijd kwijt zijn om je website te onderhouden? Ga dan voor Managed (WordPress) Hosting. Je hebt dan geen technische kennis nodig en je kunt je focussen op je core business in plaats van het onderhoud aan je website of webshop.
Een VPS of dedicated server is over het algemeen alléén interessant voor hele zware websites met dito bezoekersaantallen. Vaak ben je zelf al server beheerder of heb je hiervoor iemand in dienst.
Tussen de shared hosting aanbieders zitten grote verschillen. Niet alleen qua kosten en kwaliteit maar ook qua specificaties (harddisk ruimte, dataverkeer enz.). Meer over de verschillen in specificaties waarop je bij de aanschaf van een hosting pakket kunt letten vind je in het artikel: Shared hosting: verschillen en waar opletten,