Welk CMS moet ik kiezen voor mijn website?

Om een website te maken heb je software nodig. Deze software noemen we een CMS, oftewel een Content Management System. Er zijn verschillende CMS systemen verkrijgbaar, waarvan WordPress de bekendste en meest gebruikte ter wereld is. Wat is het beste CMS voor jouw website?

Welk CMS moet ik kiezen voor mijn website?

Wat is een CMS?

Een CMS is een systeem om websites mee te bouwen. Je kunt een CMS zien als bijvoorbeeld Word. Word gebruik je om een brief mee te schrijven. Een CMS om een website mee te maken.

Er zijn verschillende smaken CMS'en waaruit je kunt kiezen. WordPress, Joomla, Drupal, Magento of Typo3 zijn bekende systemen. Elk CMS is ontwikkelt voor een bepaald doel of doelgroep en werkt op een eigen wijze. Het ene systeem is makkelijker om mee te starten dan het andere. Zo is er voor een ieder wat wils. Welk systeem is het meeste geschikt voor jouw website?

WordPress

WordPress is het bekendste en meest gebruikte CMS ter wereld. 30% van alle websites ter wereld is gebouwd met WordPress. Het is een relatief makkelijk systeem om mee te starten en flexibel uit te breiden met nieuwe functionaliteiten. Dit is vaak ook nodig want met het systeem is in de basis niet zo heel veel mogelijk (daarom vind je ook redelijk makkelijk je weg). Door middel van plug-ins (extra software) kun je WordPress uitbouwen en omtoveren tot een systeem waarmee je vrijwel elke website bouwt die je wilt. Corporate, blog, webshop, forum of member website? Door middel van het installeren van de juiste plug-ins creëer je de website die je wilt.

Misverstanden over WordPress

WordPress is ooit gestart als CMS om mee te kunnen bloggen. Een misverstand is dat je met WordPress dus alléén zou kunnen bloggen. Omdat WordPress er de laatste jaren zo enorm veel gebruikers bij heeft gekregen, is er ook heel veel ontwikkelt. Voor vrijwel elke gewenste functionaliteit is wel een plug-in ontwikkelt. Met plug-ins kun je WordPress makkelijk uitbreiden met vrijwel elke gewenste functionaliteit.

Een ander veel gehoord misverstand is: “WordPress is onveilig en kan makkelijk worden gehackt”. Een systeem wat door bijna een derde van de wereld wordt gebruikt is natuurlijk veel vaker doelwit van aanvallen. Zo zijn er ook veel meer virussen in omloop voor Windows dan voor Linux of MacOS. Dit maakt Windows per definitie ook niet onveilig. Wél hoor je er vaker over. Belangrijk om te weten is dat er door Automattic (het bedrijf achter WordPress) vrijwel maandelijks updates uitgegeven worden om eventuele beveiligingslekken te dichten.

Voordelen WordPress

 • Relatief makkelijk om mee te starten

 • Te gebruiken voor vrijwel alle soorten websites (met plug-ins)

 • Heel veel software en thema's (designs) voor verkrijgbaar

Nadelen WordPress

 • Omdat het systeem wereldwijd veel wordt gebruikt, is de kans op een aanval op je website wat groter. Belangrijk is om WordPress daarom (net als alle software die je gebruikt) goed up to date te houden

 • WordPress zouden wij als webshop inzetten tot max. 15.000/20.000 producten. Grotere webshops zijn beter te beheren met andere CMS'en

Joomla

Één van de oudste CMS'en is Joomla. Het systeem heeft sinds versie 3 een wat overzichtelijkere interface gekregen maar heeft het aantal gebruikers toch niet vast weten te houden. Het is een robuust systeem en voor sommige websites wellicht iets beter geschikt dan WordPress, maar Joomla werkt wat omslachtiger en is niet altijd even duidelijk in het gebruik. Vanwege de trage ontwikkeling de laatste jaren ten opzichte van WordPress, zijn de voordelen om voor Joomla te kiezen steeds kleiner geworden.

Net als WordPress is Joomla uit te breiden met nieuwe functies. Bij Joomla doe je dit via extensies.

Voordelen Joomla

 • Als je heel veel artikelen (pagina's) hebt, kun je in Joomla beter zoeken dan in WordPress

 • Je kunt bestaande artikelen (pagina's) makkelijk kopiëren

Nadelen Joomla

 • Met minder gebruikers zijn er minder templates en plug-ins beschikbaar

 • Kan wat lastiger in gebruik zijn dan WordPress

Drupal, Magento, Typo3 e.a.

Er zijn tientallen CMS'en naast WordPress en Joomla te verkrijgen. De 3 bekendste zijn CMS'en als Drupal, Magento en Typo3. Over het algemeen zijn deze meer gericht op developers (ontwikkelaars) en vaak een stuk lastiger in het beheer, Deze CMS'en worden vaak ingezet bij grote multinationals of overheden. Ook kunnen deze systemen geschikte keuzes zijn als het gaat om hele grote webshops met tien- of zelfs honderdduizenden artikelen.

De voordelen van deze systemen zijn dat ze zeer geschikt zijn als het gaat om grote hoeveelheden data, heel veel verschillende gebruikers of als men op zoek is naar een extreem hoge mate van beveiliging.
De nadelen kunnen tragere websitesnelheden zijn (bij onjuiste configuratie) en hoge kosten als er een specifieke functie moet worden gebouwd.

Sitebuilders (Jimdo, Wix, eMsWeb, Strato, WordPress.com etc.)

Bedrijven als Jimdo en Wix werken met eigen ontwikkelde CMS'en en bieden voor beginners aantrekkelijke pakketten aan. Je kunt via dit soort webbuilder bedrijven je website bestellen en meteen aan de slag. Bij dit soort pakketten werk je vaak met een Klik&Sleep PageBuilder. Het zijn daarnaast all-in pakketten. Naast het CMS is ook de hosting inbegrepen. Het onderhoud wordt door het bedrijf gedaan en kun je niet zelf doen. Dit geldt ook voor nieuwe functies. Zelf toevoegen gaat niet. Het is immers een “gesloten” systeem. Ben je niet meer tevreden? Loop je tegen beperkingen aan? Dan kun je je website niet zomaar verhuizen naar een WordPress of Joomla platform.

Sitebuilders gebaseerd op WordPress CMS

Uitzonderingen zijn WordPress.com of eMsCreator van eMsWeb. Deze beide platformen zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld Jimdo maar wél gebaseerd op WordPress. Je bouwt je website dus niet met een gesloten systeem. Bij WordPress.com krijg je er echter geen PageBuilder bij. Bij eMsWeb's eMsCreator heb je een platform gebaseerd op WordPress én krijg je er een geavanceerde PageBuilder bij.

Voordelen Sitebuilders

 • Geschikt voor beginners

 • Geen (technische) kennis nodig

 • Onderhoud en updates worden verzorgd

 • All-in pakketten (domeinnaam, hosting)

Nadelen Sitebuilders

 • Mogelijkheden kunnen beperkt(er) zijn

 • Zelf niet uit te breiden met nieuwe functies

 • Website moeilijk te verhuizen (uitzondering: eMsWeb & WordPress.com)

 • Vaak reclame op je website van het bedrijf

Een CMS installeren

Vanuit de instellingen in het dashboard van je gekozen hosting partij kun je een CMS installeren. Bij sommige hosters kun je kiezen uit meerdere CMS'en die je kunt installeren. Bij andere hosting partijen kun je bijvoorbeeld alleen WordPress installeren.
Soms is de installatie van een CMS een kwestie van 1 klik, in andere gevallen kan het ook een wat uitgebreider proces zijn.

Welk CMS kies je?

Welk CMS moet ik kiezen voor mijn website? Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van je behoefte. Heb je eenmaal gekozen voor een CMS dan is het ombouwen (verhuizen) naar een ander CMS niet zomaar mogelijk. Maak daarom vooraf een goede overweging. Denk daarbij aan wat je nu aan functies nodig hebt maar ook zeker aan toekomstige eisen en wensen, zodat je website met jou mee kan blijven groeien.