Artikel gewijzigd op 29-03-2020

Om een website te maken heb je software nodig. Deze software noemen we een CMS. CMS staat voor Content Management System. Er zijn verschillende CMS systemen verkrijgbaar, waarvan WordPress de bekendste en meest gebruikte ter wereld is. Welk CMS kies je voor jouw website?

Welk CMS moet ik kiezen voor mijn website - header

Wat is een CMS en welke kies je voor jouw website?

Een CMS is een systeem om websites mee te bouwen. Je kunt een CMS zien als bijvoorbeeld Word. Word gebruik je om een brief mee te schrijven. Een CMS om een website mee te maken.

CMS staat voor Content Management Systeem en is ontwikkelt om websites te kunnen bouwen zonder al teveel technische kennis en programmeer (code) vaardigheden. Je hoeft dus niet precies te weten hoe websites werken om toch professionele websites te kunnen maken.

Er zijn verschillende smaken CMS'en waaruit je kunt kiezen. WordPress, Joomla, Drupal, Magento of Typo3 zijn bekende systemen. Elk CMS is ontwikkelt voor een bepaald doel of doelgroep en werkt op een eigen wijze. Het ene systeem is makkelijker om mee te starten dan het andere. Zo is er voor een ieder wat wils. Oké, je weet nu wat een CMS is, maar welke kies je voor jouw website?

WordPress

WordPress is het bekendste en meest gebruikte CMS ter wereld. Meer dan 30% van alle websites ter wereld is gebouwd met WordPress. In de "Top 1 miljoen" maken maar liefst 292.490 websites gebruik van WordPress. Je bent met dit CMS dus in goed gezelschap.

Het is een relatief makkelijk systeem om mee te starten en flexibel uit te breiden met functionaliteiten. Dit is vaak ook nodig want met het systeem is in de basis niet zo heel veel mogelijk (daarom vind je ook redelijk makkelijk je weg). Door middel van plug-ins (extra software) kun je WordPress uitbouwen en omtoveren tot een systeem waarmee vrijwel elke soort website of webshop is te maken. Corporate, blog, e-commerce, member- of leeromgeving website? Door middel van het installeren van de juiste plug-ins creëer je de website die je wilt.

Met meer plug-ins meer kennis nodig

Hoewel het systeem een niet al te grote leercurve vereist geldt, net als voor elk ander CMS, dat affiniteit met computers en bereidheid om te leren wel vereist is. Naarmate er meer plug-ins worden geïnstalleerd, is er meer mogelijk maar wordt een en ander ook complexer. Dit heeft tot gevolg dat er vaak ook meer kennis en tijd nodig is om zaken te onderhouden, veilig te houden en goed met elkaar te laten werken. Ook kan er met meer plug-ins meer mis gaan.

Misverstanden over WordPress

WordPress is ooit gestart als CMS om mee te kunnen bloggen. Een misverstand is dat je met WordPress dus alléén zou kunnen bloggen. Omdat WordPress zo enorm veel gebruikers heeft is er de laatste jaren ook enorm veel voor ontwikkelt. Dit heeft als voordeel dat er voor vrijwel elke gewenste functionaliteit wel een plug-in beschikbaar is, waarmee je WordPress kunt uitbreiden.

Een ander veel gehoord misverstand is: “WordPress is onveilig en kan makkelijk worden gehackt”. Een systeem wat door bijna een derde van de wereld wordt gebruikt is natuurlijk veel vaker doelwit van aanvallen. Zo zijn er ook veel meer virussen in omloop voor Windows dan voor Linux of MacOS. Dit maakt Windows per definitie ook niet onveilig. Wél hoor je er vaker over, wat een verkeerd beeld kan scheppen.
Belangrijk om te weten is dat er door Automattic (het bedrijf achter WordPress) heel actief en snel updates uitgegeven worden om eventuele beveiligingslekken te dichten. Doordat het systeem zoveel wordt gebruikt, worden eventuele lekken daarnaast ook snel ontdekt.

CMS gebruik onder de top 1 miljoen websites

cms gebruik onder de top 1 miljoen websites

Voordelen WordPress

  • Relatief makkelijk om mee te starten

  • Te gebruiken voor vrijwel alle soorten websites (met plug-ins)

  • Heel veel software en thema's (designs) voor verkrijgbaar

  • WordPress is een betaalbaar systeem voor kleine en grote websites en webshops

Nadelen WordPress

  • Omdat het systeem wereldwijd veel wordt gebruikt, is de kans op een aanval op je website wat groter. Belangrijk is om WordPress daarom (net als alle software die je gebruikt) goed up to date te houden

  • WordPress wordt voor een webshop bij eMsWeb ingezet tot ongeveer 10.000 producten. Grotere webshops zijn beter te beheren met andere CMS'en

Joomla

Één van de oudste CMS'en is Joomla. Het systeem heeft sinds versie 3 een wat overzichtelijkere interface gekregen maar heeft het aantal gebruikers toch niet vast weten te houden. Het is een robuust systeem en voor sommige websites wellicht iets beter geschikt dan WordPress, maar Joomla werkt wat omslachtiger en is niet altijd even duidelijk in het gebruik. Vanwege de trage ontwikkeling de laatste jaren ten opzichte van WordPress, zijn de voordelen om voor Joomla te kiezen steeds kleiner geworden.

Net als WordPress is Joomla uit te breiden met nieuwe functies. Bij Joomla doe je dit via extensies.

Voordelen Joomla

  • Als je heel veel artikelen (pagina's) hebt, kun je in Joomla beter zoeken dan in WordPress

  • Je kunt bestaande artikelen (pagina's) makkelijk kopiëren

Nadelen Joomla

  • Met minder gebruikers zijn er minder templates en plug-ins beschikbaar

  • Kan wat lastiger in gebruik zijn dan WordPress

Drupal, Magento, Typo3 e.a.

Er zijn tientallen CMS'en naast WordPress en Joomla te verkrijgen. Bekende en kwalitatieve anderen zijn CMS'en als Drupal, Magento en Typo3.
Over het algemeen zijn deze systemen meer gericht op developers (ontwikkelaars) en daarom een stuk lastiger in gebruik. Websites en webshops die gebouwd zijn met deze CMS' en zijn daarnaast vaak veel duurder in onderhoud en beheer.
Dit soort CMS'en worden wat vaker ingezet bij grote multinationals of overheden. Ook kunnen deze systemen geschikte keuzes zijn als het gaat om hele grote webshops met tien- of honderdduizenden producten.

Voordelen

De voordelen van deze systemen zijn dat ze zeer geschikt zijn als het gaat om grote hoeveelheden data, heel veel verschillende gebruikers of als men op zoek is naar een extreem hoge mate van beveiliging.

Nadelen

De nadelen kunnen tragere websitesnelheden zijn (bij onjuiste configuratie) en hoge kosten als er een specifieke functie moet worden gebouwd. Daarnaast zijn deze systemen veelal minder beginners vriendelijk. Ze worden dan ook veelal beheert door een (externe) beheerder.

Platform eigen CMS: Jimdo, Wix, Blogger etc.

Bedrijven als Jimdo en Wix werken met eigen ontwikkelde CMS'en en bieden voor beginners aantrekkelijke pakketten aan. Je kunt via dit soort bedrijven je website bestellen en meteen aan de slag met hun CMS die vaak bestaat uit een (eenvoudige) site builder. Bij dit soort pakketten werk je dus vaak met een makkelijke Klik & Sleep Page Builder om je website mee te maken.

Gesloten systemen

Het zijn daarnaast all-in pakketten. Naast het CMS is ook de hosting inbegrepen. Het onderhoud wordt door het bedrijf gedaan en kun je niet zelf doen.

Dit geldt ook voor nieuwe functies. Zelf toevoegen gaat niet dus je moet het doen met de mogelijkheden die het desbetreffende bedrijf biedt. Het zijn daarmee “gesloten” systemen. Loop je tegen beperkingen aan? Ben je niet meer tevreden? Dan kun je je website niet zomaar verhuizen naar een ander platform zoals WordPress of Joomla of ander bedrijf. Je zult dan elders opnieuw moeten beginnen.

Site builders gebaseerd op WordPress CMS

De webdesigner toolkit van eMsWeb Websitebouw is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Wix of Jimdo, echter wél gebaseerd op WordPress. Je bouwt je website dus met het WordPress CMS en niet met een gesloten systeem. eMsWeb levert daarnaast een zeer geavanceerde PageBuilder mee. Daarmee ervaar je dus hetzelfde gebruiksgemak als bijvoorbeeld bij Wix of Jimdo en is de hosting en het onderhoud ook inbegrepen. Wil je verhuizen of uitbreiden dan is dat daarentegen wel mogelijk.

 

Met de eMsWeb webdesigner toolkit heb je een platform gebaseerd op WordPress én krijg je er een geavanceerde PageBuilder bij. Daarnaast is hosting en alle onderhoud inbegrepen.

Voordelen platform eigen CMS

  • Geschikt voor beginners

  • Geen (technische) kennis nodig

  • Onderhoud en updates worden verzorgd

  • All-in pakketten (domeinnaam, hosting)

Nadelen plaftorm eigen CMS

  • Mogelijkheden zijn vaak beperkt(er)

  • Niet uit te breiden met nieuwe functies

  • Website niet of moeilijk te verhuizen

  • Vaak reclame op je website van het bedrijf

Een CMS installeren

Welk CMS, hoe en of je een CMS moet installeren hangt af van het type hosting en de provider, die je kiest. Vanuit de instellingen in het dashboard van je gekozen hosting partij kun je een CMS installeren. Bij sommige hosters kun je kiezen uit meerdere CMS'en die je kunt installeren. Bij andere hosting partijen kun je bijvoorbeeld alleen WordPress installeren.
Soms is de installatie van een CMS een kwestie van 1 klik, in andere gevallen kan het ook een wat uitgebreider proces zijn. Lees in dit artikel meer over hostingpakketten, de verschillen en welke soort hosting het meest geschikt is voor jouw website,

Welke CMS moet ik kiezen voor mijn website?

Voor de meeste websites en webshops is WordPress een uitstekende keuze. Toch kan WordPress voor eenvoudige sites of beginners "overkill" zijn. Met teveel mogelijkheden of een te hoge moeilijkheidsgraad. Je zou dan kunnen kijken naar oplossingen die Jimdo of Wix bieden.

eMsWeb biedt met de webdesigner toolkit daarentegen een gulden middenweg. WordPress websites, maar dan met het gebruiksgemak en het comfort van een all-in beginners platform.

Welk CMS kies je voor jouw website of webshop? Het antwoord op deze vraag hangt dus sterk af van je behoefte die je hebt voor je site. Heb je eenmaal gekozen voor een CMS dan is het ombouwen (verhuizen) naar een ander CMS niet zomaar mogelijk. Maak daarom vooraf een goede overweging. Denk daarbij aan wat je nu aan functies nodig hebt maar ook zeker aan toekomstige eisen en wensen, zodat je website met jou mee kan blijven groeien.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer weten? Neem dan voor meer informatie contact met ons op. Wij helpen je graag verder.