Welke hosting heb ik nodig voor mijn website?

Wil je een website maken? Dan heb je hosting nodig. Er zijn heel veel verschillende hosting en providers waar je uit kunt kiezen. Wat zijn de verschillen onderling en waar moet je opletten bij het kiezen?

Welke hosting heb ik nodig voor mijn website?

Wat is hosting en waarom je het nodig hebt

Als je zelf een website wilt maken, dan heb je naast een websiteadres (domeinnaam), een CMS nodig. Een CMS is software waarmee je een website kunt bouwen. Dit CMS moet worden geïnstalleerd op een computer. In websiteland noemen we zulke computers servers. En omdat het om een website gaat, meer specifiek, een webserver. Een bedrijf dat een webserver of een deel daarvan aan jou beschikbaar stelt noemen we een hoster (gastheer)

Er zijn heel veel verschillende hosting en providers waar je uit kunt kiezen. Wat zijn de verschillen onderling en waar moet je opletten bij het kiezen? Welke soort hosting past het beste bij jouw website?

Wat is een (web)server?

Een webserver is net als je computer thuis...een computer. Met een processor, een harde schijf, geheugen, een besturingssysteem etc. Vaak is de (web) server wel wat forser uitgerust dan de PC thuis. Zo is het heel normaal dat een server bestaat uit 8 processoren (CPU's) met elk 28 cores, terwijl je het thuis toch al heel ver schopt als je een pc of laptop hebt met 1 processor met 8 cores...

Net als thuis is de ene computer in staat om meer (en sneller) taken af te handelen dan de andere.

Dit komt onder andere door de samenstelling van de hardware. Heel veel moderne CPU's in 1 systeem presteren nu eenmaal beter dan 1 verouderde CPU. Een dure laptop is nou eenmaal vaak sneller dan een goedkope. Dit is ook bij hosting het geval. Een goede hoster biedt webruimte aan op moderne en betrouwbare servers. Ook zal een goede hoster zijn servers niet "oversellen" oftewel teveel gebruikers/websites op 1 server toelaten. Je betaalt meer, maar over het algemeen presteert je website dan ook beter. En een website die snel laadt, wordt door iedereen als prettig ervaren en wordt door Google dan ook beloond met een hogere positie in de zoekresultaten.

Hoe kies je de beste hosting voor je website?

De beste hosting voor je website kiezen hangt af van meerdere factoren:

  • 1 Snelheid: snelle laadtijden van websites zorgen voor hogere posities in zoekresultaten
  • 2 Betrouwbaarheid: je hebt niets aan snelheid als je website niet bereikbaar is omdat servers om de haverklap uitvallen (uptime)
  • 3 Veiligheid: wat wordt er gedaan om aanvallen van hackers tegen te gaan. Als een andere website wordt gehackt, heeft dit invloed op jouw website?

Maar de keuze voor een hosting partij is daarnaast afhankelijk van jouw wensen, eisen en ook je technische kennis. Heb je een website met 500.000 bezoekers per maand en veel technische kennis? Dan is een eigen server die je zelf beheert wellicht een goede keus. Ben je iemand met een webshop en heb je weinig tijd om je website te onderhouden? Dan kan Managed WordPress Hosting een goede keuze zijn.

Snelle websites worden beloond met een hogere positie in zoekresulaten

Het verschil tussen shared webhosting en dedicated (VPS) hosting

Een webserver die in vele kleine stukjes is verdeeld noemen we Shared Webhosting. Één webserver alleen voor jouw website, een dedicated server.
Zoals beschreven is een webserver een computer maar, in vergelijking met je PC thuis, vaak veel krachtiger uitgevoerd. Met soms wel 200 processorkernen en honderden gigabytes aan intern geheugen, heeft zo'n server heel veel rekenkracht (resources) tot beschikking en kan makkelijk € 100.000 kosten. Zo'n server voor 1 website gebruiken (dedicated server) is voor de meeste websites niet zinvol en te duur. Daarom wordt 1 server vaak voor meerdere websites gebruikt. Elke gebruiker (website) deelt dan de beschikbare resources. Dit noemen we Shared Webhosting.

Shared webhosting, voor- en nadelen

Shared webhosting komt heel veel voor en is voor websites (gebruikers) vaak een prima oplossing.

Het voordeel is dat de hosting kosten per maand laag zijn. Het onderhoud, de updates etc. van de server worden daarbij voor je verzorgd.
Het nadeel is dat een paar drukke websites heel veel resources (kracht) kunnen innemen waardoor andere websites op diezelfde server trager worden. Ook kan het voorkomen dat 1 website op de server gehackt wordt, waardoor andere websites ook kunnen worden besmet.

Grote prijsverschillen shared webhosting

Hoe meer gebruikers op 1 server worden ondergebracht, hoe lager de maandelijkse kosten vaak zijn. Bij een (hele) goedkope hoster weet je eigenlijk altijd dat jouw website op een server draait met heel veel andere gebruikers (soms wel 400 of meer). Wil je een professionele website met een constante performance dan is het aan te raden om niet het goedkoopste hosting pakket te kiezen. Ga op zoek naar een shared hosting partij die bijvoorbeeld maximaal 50 gebruikers (websites) op 1 server plaatst. Een goede hoster is transparant hierin, hoewel niet iedere hoster natuurlijk graag dat kijkje in de keuken geeft. Een goed shared hosting pakket start rond de € 10,00 per maand.

Dedicated server hosting (bare metal server)

Een dedicated server of bare metal server is wat de naam al zegt. 1 fysieke (bare metal) server helemaal voor jou alleen. Je kunt deze zelf samenstellen naar eigen wens en inzicht. Alle resources zijn voor jou en alleen voor jou. De kosten zijn natuurlijk vele malen hoger en als er iets kapot gaat (een voeding, een harddisk) dan zul je zelf met de schroevendraaier aan de slag moeten, tenzij je er een onderhoudscontract bij afneemt. Een dedicated server start vanaf ongeveer € 100,00 per maand, maar de prijs is sterk afhankelijk van de samenstelling. Je kunt voor een server ook gemakkelijk € 20.000,00 per maand kwijt zijn.

VPS en Managed VPS hosting

Een VPS (Virtual Private Server) houdt het midden tussen Shared webhosting en een dedicated server. Bij een VPS wordt 1 fysieke server softwarematig onderverdeeld in een aantal virtuele servers. Bijvoorbeeld een virtuele server met 4 processoren en 8 GB geheugen. Deze resources zijn alleen voor jou en hoef je dus niet te delen (sharen) met andere gebruikers.

Bij een VPS heb je zelf veel controle over de keuze van een besturingssysteem (Windows/Linux) en ben je zelf verantwoordelijk voor het beheer van de (virtuele) server, zoals software updates of storingen. Dit onderhoud kun je vaak afkopen met een onderhoudspakket, dit noemen we dan managed VPS. Gaat er bij een VPS een voeding of een harddisk stuk, dan hoef je niet zelf aan de slag. Je merkt hier vaak niets van omdat een andere voeding of harddisk het automatisch overneemt. Een VPS pakket start, afhankelijk van de samenstelling, vanaf ongeveer € 25,00 per maand. Een managed VPS start vanaf ongeveer het dubbele.

Welke soort hosting past bij jouw website?

Afhankelijk van het type website/webshop, het aantal bezoekers en je technische kennis maak je een keuze voor het juiste hostingpakket. Veel bezoekers en websites met veel ingewikkelde functies, stellen hogere eisen aan de server en dus je hosting provider .

In het algemeen geldt dat een shared hosting pakket voor de meeste websites geschikt is. Wel is het daarbij van belang om niet voor de goedkoopste aanbieder te gaan. Begint je website serieuze vormen aan te nemen? Dan kun je bij een goede hoster opschalen naar de duurdere shared hosting pakketten of eventueel overstappen naar een VPS. Hou bij de overstap naar een VPS wel rekening met het feit dat je verstand van zaken moet hebben om een server te beheren en te onderhouden. Heb je dat niet dan kun je overwegen om managed VPS af te nemen.

Een dedicated server is over het algemeen alléén interessant voor hele zware websites met dito bezoekersaantallen. Een pré is dan als je al verstand hebt van server hardware en bijvoorbeeld al systeembeheerder bent.

Tussen de shared hosting aanbieders zitten grote verschillen. Niet alleen qua kosten en kwaliteit maar ook qua specificaties (harddisk ruimte, dataverkeer enz.). Waarin is Managed WordPress hosting anders dan “gewone” hosting? In het artikel: Shared hosting: verschillen en waar opletten, gaan we hier verder op in.