Artikel gewijzigd op 25-03-2020

Hosting pakketten zijn er in vele soorten en maten. Belangrijke specificaties zijn opslagruimte, dataverkeer en andere voorzieningen zoals beveiliging, back-ups en e-mail.
Wat betekenen deze specificaties? Wat heb je daadwerkelijk nodig en waar moet je opletten bij het kiezen van een hosting pakket? De volgende tips helpen je bij het kiezen van de juiste aanbieder.

shared-hosting-de-verschillen-en-waar-opletten

Hosting: specificaties uitgelegd

Zoals je in dit artikel kunt lezen zijn bijna alle type hosting pakketten een vorm van shared hosting. Het verschil in kosten loopt echter uiteen van een paar euro per maand tot duizenden euro's per maand. Dit heeft aan de ene kant te maken met de specificaties (en daarmee ook de prestaties) van een hostingpakket en aan de andere kant de kwaliteit van de hosting provider. Denk hierbij aan de stand van de hardware, hoe en of er support wordt geleverd en welke services er zijn inbegrepen.

In het oerwoud van aanbod en specificaties spelen de volgende aspecten een voorname rol bij de samenstelling, kwaliteit en de uiteindelijke kosten van je hostingpakket:

- Harde schijf ruimte (opslag)
- Dataverkeer
- Email
- Beveiliging en back-ups
- Overige services
- Support

Harde schijf ruimte: hoeveel heb je nodig in je hosting pakket?

Opslagruimte oftewel harde schijfruimte, is een essentieel onderdeel van een hostingpakket. Hoeveel ruimte je nodig hebt is sterk afhankelijk van de hoeveelheid, de inhoud en functionaliteit van de pagina's op je website. Een website met 10 pagina's tekst en hier en daar een foto heeft minder ruimte nodig dan een webshop met 200 product pagina's met dito afbeeldingen.

CMS

Je hebt schijfruimte nodig om een CMS (bijv. WordPress) te kunnen installeren. Met het CMS bouw je je website op met pagina's die je vult met teksten en foto's in een mooi ontwerp.

Database

Daarnaast werken veel CMS'en met een database. In de database wordt alle data bewaard. Deze data zorgt ervoor dat als een webpagina wordt opgeroepen, al je teksten, foto's etc. wordt getoond in de opgemaakte lay-out en design. Hoe meer content, design elementen en functies des te meer de database aan harddisk ruimte in beslag neemt.

Back-ups

Met back-ups zorg je ervoor dat als er iets misgaat met je website, je terug kunt naar een versie die nog wel werkte. Soms maakt de hoster deze back-ups voor je en slaat deze ook nog eens extern op. Een goede zaak. Echter kiezen andere hosters ervoor om deze back-ups binnen je hosting pakket op te slaan of moet je er zelf voor zorg dragen. Als back-ups intern worden opgeslagen, dus binnen je hostingpakket, is hier opslag ruimte voor nodig.

E-mail

Als er door jouw hosting provider e-mail wordt geleverd, zal in veel gevallen een deel van je opslagruimte ook voor e-mail worden gebruikt.

Voorbeelden van websites versus benodigde harddisk ruimte (opslagruimte):

  • Gemiddelde website

    Een website bestaande uit ongeveer 10 pagina's met teksten en foto's, een database en ruimte voor back-up's heeft voldoende aan ongeveer 1 GB (1.000 MB) schijfruimte.

  • Kleine webshop

    Voor een (kleine) webshop bestaande uit rond de 100 producten en 15 pagina's met informatie neemt ongeveer 2,5 GB (2.500 MB) aan harddisk ruimte in beslag.

  • Video / Plug-ins / Foto's

    Bovenstaande voorbeelden zijn gemiddelden. Als pagina's bestaan uit honderden foto's in plaats van platte tekst, is er meer ruimte nodig. Embed je geen video's van bijvoorbeeld YouTube, maar wil je deze zelf hosten (denk aan een online leeromgeving) dan kan 10 GB aan ruimte al snel vol zijn. Dit geldt ook voor websites die door middel van plug-ins met allerlei functionaliteiten worden uitgebreid.

To SSD or not to SSD

Naast hoeveelheid speelt bij de opslagruimte ook de kwaliteit een grote rol. Moderne SSD harde schijven zijn vele malen sneller dan conventionele harde schijven, wat de laadtijd van je website uiteraard ten goede komt.
De kosten van SSD's zijn echter wel hoger. Levert je hoster de opslagruimte via 100% SSD schijven of slechts een deel? Bij goedkope pakketten wordt de database bijvoorbeeld nog wel op een "oud" type schijf geplaatst, wat ten koste van de performance.

Is een goed presterende website belangrijk voor je, ga dan voor 100% (of Pure SSD) hostingpakketten.

Dataverkeer: Wat is het? Hoeveel heb je nodig?

Dataverkeer is het verbruik van data van en naar je website. Dataverkeer wordt verbruikt bij het maken van back-ups, bij het updaten van je website en door bezoekers. Elke keer dat jouw website wordt bezocht moet er data van en naar een bezoeker worden verstuurd. Hoeveel dataverkeer je nodig hebt hangt sterk af van de hoeveelheid bezoekers en het aantal pagina's die zij gemiddeld bezoeken.

Rekenvoorbeeld benodigde dataverkeer website:

Zijn jouw webpagina's (met alle teksten en foto's) gemiddeld 1 MB groot, wordt je website 10 keer bezocht en bekijkt elke bezoeker gemiddeld 3 pagina's?

Dan is het dataverkeer van die dag: 30 MB (10 bezoekers x 3 pagina's x1 MB=30 MB)
Gebeurd dit gedurende de maand elke dag, dan is je totale dataverkeer voor een maand met 30 dagen: 900 MB (30 dagen x 30 MB).

Het benodigde dataverkeer is dus sterk afhankelijk van het aantal bezoekers en de grootte van je pagina's.
De grootte van een web pagina op jou website, kun je meten met een tool als Pingdom.
Het gemiddelde aantal bezoekers en het gemiddeld aantal bezochte pagina's van je bezoekers kun je meten met Google Analytics.

De hoeveelheid die je nodig hebt wordt vaak overschat. De ervaring bij eMsWeb is dat voor een gemiddelde website, 25 GB dataverkeer per maand ruim voldoende is. Maar er zijn uiteraard ook klanten die met gemak het dubbele verstoken.

E-mail bij je hosting pakket

Als je een website host dan is een prettige bijkomstigheid dat je de beschikking krijgt over een e-mailadres met je domeinnaam. Heb je een website met de naam www.emsweb.nl dan heb je namelijk ook de mogelijkheid om info/contact/verkoop@emsweb.nl als e-mailadres te gebruiken.

De kwaliteit van de e-mail service van de hosting providers verschilt sterk. E-mail is lastig te beheren met alle spam die tegenwoordig verstuurd wordt. Hoe gaat de hoster daarmee om? Hoeveel e-mails mag je per uur versturen? En komt de e-mail die je verstuurd via je hoster wel aan?  Omdat e-mail lastig te beheren is en er hoge kosten mee gemoeid zijn om te zorgen dat mail niet in spamboxen belandt, leveren veel hosters geen e-mail meer bij pakketten.

Je bent dan aangewezen op E-mail Service Providers, zoals GSuite van Google, SendGrid, Microsoft of Amazon SES. Deze diensten hebben zich gespecialiseerd in het versturen van veilige e-mail. Zij bieden de mogelijkheid om jouw domein te koppelen aan hun e-mail dienst. Dit betekent echter dat je rekening moet houden met extra kosten voor het beheer en versturen van e-mail.

Beveiliging en back-ups

Naast schijfruimte en dataverkeer vormen systemen die de hoster ten behoeve van beveiliging levert en implementeert een onderdeel van de kosten die je betaalt. Ook vormt dit vaak een indicatie van de kwaliteit van je hoster in het algemeen.

Een SSL certificaat bijvoorbeeld zou tegenwoordig standaard meegeleverd moeten worden. Is er een beleid tegen DDoS aanvallen en hackers? Draait er antivirus software mee? Wordt er een firewall meegeleverd? Maakt de provider gebruik van moderne technieken als http/2 en dnssec. Als je deze specificaties tegenkomt in de aangeboden pakketten kun je er van uitgaan dat de betreffende partij veiligheid en performance serieus neemt.

Back-ups

Hetzelfde geldt voor back-ups. Een goede back-up is onmisbaar in een goed doordacht beveiligingsplan. Met een back-up kun je namelijk altijd teruggrijpen, mocht er iets misgaan met je website, naar een vorige staat waarin je website nog wel werkte.
Een veilige back-up wordt extern opgeslagen (buiten je hosting pakket), het liefst op een fysiek andere server, in een ander gebouw of in de cloud.

Een goede hoster verzorgt de back-ups voor je en zorgt tevens voor een goede retentie (het aantal dagen/weken dat back-ups worden bewaard)

Overige services

Extra services die door hosters worden aangeboden, kunnen van invloed zijn op de maandelijkse prijs. Afhankelijk van je eisen en wensen zijn deze services wel of niet de moeite waard.

Keuze in CMS installaties

Pakketten waarbij "Installatron" of "Softaculous" wordt meegeleverd bieden de mogelijkheid om te kiezen welk CMS je wilt installeren. Of je nu een website met WordPress of Joomla wilt bouwen, de keuze is dan aan jou. Via een dashboard kun je met een paar klikken de software die je wilt installeren. De licentiekosten die de hoster betaalt voor "Installatron" of "Softaculous" vertaald zich meestal naar een hogere maandprijs.

CMS specifieke hosting

"WordPress hosting" of "Magento hosting" zijn hosting pakketten speciaal ingericht voor dat specifieke CMS. Dit betekent dat de hoster extra aandacht besteedt aan performance en tools om bijvoorbeeld WordPress uitstekend te laten presteren. De algehele kwaliteit van dit type hosting ligt over het algemeen hoger wat zich vertaald in een hogere maandprijs.

Managed hosting

Bij managed hosting pakketten verzorgt de hoster naast het server onderhoud ook alle onderhoud aan het CMS. Dit houdt in dat in het geval van WordPress, het CMS, de plug-ins en de database worden voorzien van updates en onderhoud. Bij deze vorm van hosting heb je als website of webshop eigenaar geen omkijken naar deze zaken. Omdat een specialist de site onderhoudt, zorgt dit voor een hoge mate van zekerheid en veiligheid.

Support

Websites en webhops zijn vaak onmisbare tools. Ze kunnen ook complex zijn, waardoor je vragen hebt. Ook kunnen er makkelijk zaken mis gaan of niet meer werken. Toegankelijke hulp in de vorm van support is dan onmisbaar.

Support is een duur onderdeel voor veel bedrijven en dus ook hosters.
Hoe gaat een provider hier mee om? Kun je alleen via een chat(robot) terecht? Of ook persoonlijk? Wat zijn de wacht- en response tijden? Is er tijd en ruimte om vriendelijk en behulpzaam geholpen te worden of ben je maar een nummertje.

Tot slot: méér hoeft niet altijd beter te zijn!

Staar je bij de keuze voor een hosting provider niet blind op één goede specificatie zoals de hoeveelheid harddisk ruimte.
Meer dan 5 GB is voor veel sites niet nodig. Wat heb je aan 30 GB harddisk ruimte als dit ten koste gaat van andere specificaties? Of dat je website vervolgens alle overige resources moet delen met 500 gebruikers?

Wat als je maandelijkse fair-use of "onbeperkte" dataverkeer toch niet toereikend of helemaal niet echt onbeperkt is en je moet vervolgens fors bijbetalen?

Let bij het zoeken naar een goed hosting pakket op de kleine lettertjes en wees alert op lokkertjes. Zoek bij het vinden naar een goede hosting provider, naar een goede balans in specificaties en laat je niet misleiden door grote of hoge getallen.
Specificaties zijn belangrijk, maar ook zaken als beveiliging en support, voor het geval er iets misgaat met je website. Neem vooraf eens contact op en kijk hoe snel men reageert. Zijn ze telefonisch bereikbaar of alleen per e-mail?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een van de vriendelijke en behulpzame medewerkers van eMsWeb en kies een manier die het beste bij je past.