Artikel gewijzigd op 30-03-2020
Het is zover...De tijd om je eigen website, blog of webshop te bouwen, is aangebroken.
Je wilt zelf aan de slag met het maken van je website, maar waar begin je?
Wat heb je in de basis aan technische onderdelen nodig om zelf een website te maken en waarom?
Om zelf je website te kunnen maken, heb je in de basis 3 dingen nodig:
Een domeinnaam
Een adres voor je website, het websiteadres, of de url genoemd
Hosting
Ruimte op een webserver, waarop je website is geïnstalleerd
Een CMS
Een systeem om websites mee te maken en te beheren
Met deze 3 technische basisonderdelen heb je de tools in handen om zelf een website maken. Waar je wat voor nodig hebt lichten we hieronder per onderdeel verder toe.
De domeinnaam
Een domeinnaam is feitelijk niets meer dan een adres op internet. Typ je een domeinnaam in een internetbrowser (bijvoorbeeld Google Chrome) in, dan kom je terecht op de website waaraan dit domein is gekoppeld. Zonder domeinnaam heb je ook geen website die te bezoeken is.
Een domeinnaam is daarom te vergelijken met een winkeladres in een willekeurige stad. Weet je het adres? Dan kom je bij de winkel uit.
Hoe wordt een domeinnaam opgebouwd?
Een domeinnaam begint met https:// gevolgd door www en eindigt met een punt en een landcode. Bijvoorbeeld:
https://emsweb.nl
Https:// (Hypertext transport protocol secure) is het protocol, zeg maar een afspraak, waar binnen verschillende apparaten met elkaar kunnen samenwerken op het internet. WWW staat voor World Wide Web, met andere woorden: de afdeling van het internet waarbinnen gezocht wordt. Emsweb is de gekozen naam of merk en .nl is de TLD, wat staat voor Top Level Domain. In veel gevallen is dit een afgeleide van het land waar de website is geregistreerd.
Dit samen met een stuk techniek erachter, die actief is op domeinnaam servers, zorgt ervoor dat als je de domeinnaam van een website intoetst in je internetbrowser, deze “begrijpt” welke website het moet zijn en waar deze te vinden is.
Wil je zelf een website maken, dan heb je dus een domeinnaam nodig.
Een goede domeinnaam zorgt ervoor dat je website makkelijk te vinden is. In dit artikel geven wij tips en meer informatie hoe je de beste domeinnaam voor jouw website kunt kiezen.
Webhosting
Als je de domeinnaam vergelijkt met het adres van een fysieke winkel, dan kun je hosting vergelijken met het winkelpand waarvoor je huur betaalt.
Met hosting huur je daarentegen geen winkelpand, maar een stukje van een computer (webserver genoemd).
Webhosting bestaat uit harddisk ruimte, die nodig is om het CMS (bijvoorbeeld WordPress) te installeren. Maar ook een stukje rekenkracht. Denk hierbij aan processor(en) en intern geheugen.
Je website wordt met hosting voor iedereen bereikbaar en vaak wordt er e-mail bijgeleverd zodat je mail kunt versturen en ontvangen. Er zijn vele soorten hosting. Hoe groter en zwaarder de website of webshop, des te meer er van de webserver wordt gevraagd.
Over het algemeen geldt, hoe duurder het hostingpakket, des te meer opslagruimte en prestaties je mag verwachten.
Website thuis hosten?
Theoretisch zou je je eigen pc thuis kunnen gebruiken om je website te hosten. Naast het feit dat deze computer dan wel 24/7 aan moet staan (immers zodra je de pc uitzet is je website niet meer bereikbaar), moet je internetverbinding (upload) voldoende zijn om alle verzoeken (bezoekers van je website) te kunnen afhandelen.
Een website thuis hosten gebeurt om die reden in de praktijk vrijwel nooit.
Er zit veel verschil in de kwaliteit van hosting. Ook zijn er heel veel verschillende typen hosting die worden aangeboden. Waar moet je opletten bij het kiezen van een hosting provider? En wat is een goede hoster?
Het CMS
De opslagruimte van je hostingpakket gebruik je om software op te installeren waarmee je een website kunt maken. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een CMS (Content Management System). Je kunt een CMS zien als bijvoorbeeld Word. Word gebruik je om een brief te schrijven, een CMS om een website mee te maken.
Er zijn verschillende CMS systemen verkrijgbaar, waarvan WordPress de bekendste en meest gebruikte ter wereld is. Maar ook andere systemen zoals Joomla, Drupal, Magento of Typo3 zijn bekende systemen om websites mee te maken.
Als het CMS is geïnstalleerd, kun je beginnen met de bouw van je website. Afhankelijk van het gekozen CMS kun je pagina's of artikelen gaan aanmaken en deze vullen met foto's en teksten, waarvoor je ook de opslagruimte van je hostingpakket gebruikt. Tevens kun je extra plug-ins en modules installeren voor meer functionaliteit op je website.
Welke CMS'en er zijn en wat een goed CMS is voor jouw website lees je in dit artikel.